VABILO ZA JAVNOST – Zavod za izobraževanje in preventivo NewPrevent, Koper

Duševno zdravje mladih – »Zmoremo drugače? Zmoremo skupaj?«

 Pogovori z govorniki z različnih področij dela 

 

Izola, 24. novembra 2020 – November je mesec preventive in v naši državi poteka vrsta aktivnosti namenjenih ozaveščanju v boju proti različnim oblikam odvisnosti in bolezni.

Zavod NewPrevent v sodelovanju z JZ Centrom za kulturo, šport in prireditve Izola pripravlja pogovore s strokovnjaki na področju dela z mladostniki, s katerimi se bomo pogovarjali o stiskah, ki jih otroci in mladostniki doživljajo v času ukrepov, ki jih je vlada sprejela za zajezitev korona virusa; o posledicah šolanja na daljavo in naraščanju uporabe digitalnih tehnologij; o naraščanju težav v duševnem zdravju in vlogi/ poročanju medijev o dogodkih povezanih s stisko ter pogovor sklenili s pomembnostjo sodelovanja javnih in nevladnih organizacij v skupnostnem pristopu pri nudenju pomoči mladostniku.

 

V času epidemije se vse prevečkrat osredotočimo na duševne boleznih in motnje, veliko je informacij z negativnim predznakom, ki mladega človeka lahko plašijo. Namen naših pogovorov pa je v tem, da v ospredje postavimo pozitivna sporočila, uporabne nasvete, kako aktivirati svoje lastne vire moči za ohranjanje zdravega življenjskega sloga. Predvsem pa, kam in kdaj se obrniti po pomoč v lokalnem okolju, če je stiska velika. 

S sogovorniki se bomo srečali v torek, 24.11., ob 14. uri v Kulturnem domu v Izoli, zaradi epidemije pa bo ogled dogodka na voljo le v spletni obliki – v živo ob 18. uri na družbenih omrežjih FB Zavod NewPrevent ter FB Ckšp Izola. Dogodek bo povezovala Daša Šarkanj.

                                                                                                                                    Daša Šarkanj, Ingrid Kristančič Šӧmen                                                                         tel.: 040/ 464-388, 070/ 388-310, e-mail: zavod.newprevent@gmail.com

 

 

GOST/-JA

 

PREDSTAVITVENI OPIS

Dejan PIŠOT

Biopsiholog z delovnimi izkušnjami na različnih področij dela s populacijo otrok in mladostnikov. Že kot prostovoljec si je pridobival terenske izkušnje pri delu z rizičnimi mladostniki v okviru programa Mladinsko ulično delo (selektivna in indicirana preventiva). 

Pred kratkih je vzpostavil  FB stran »Rastem« za Pomoč in podporo staršem otrok in mladostnikov s težavami v odraščanju in posebnimi vzgojno-izobraževalnimi potrebami.

 

Janez ARH

Dipl. socialni delavec, strokovni delavec, svetovalec zaposlen v izolski enoti LOGOUT – Centra pomoči pri prekomerni rabi interneta. Dolgoletne izkušnje na področju dela z otroki in mladimi. Izvajanje svetovalnih razgovorov, izkustvenih delavnic, taborov in mednarodnih projektov za mlade. Mentor prostovoljskim delavcem in praktikantom.

Nina KROHNE

Na UP IAM Slovenskem centru za raziskovanje samomora je kot raziskovalka vključena v izvedbo različnih nacionalnih in mednarodnih raziskovalnih in intervencijskih projektov s področja duševnega zdravja in samomorilnega vedenja - aktivno vključena v sekcijo psihologov v VIZ, v okviru katerega so naredili pregled raziskav s področja doživljanja otrok in mladostnikov v času koronavirusa.

 

Dorotea KRALJ

Predstojnica Svetovalnega centra za otroke, mladostnike in starše v Kopru. Pedagoginja po stroki z dolgoletnimi in bogatimi izkušnjami na področju skrbi za duševno zdravje otrok in mladostnikov ter dela s starši. Je tudi specialistka supervizije, sodeluje pri svetovanju vzgojiteljem, učiteljem ter deluje preventivno v lokalni skupnosti in družbi kot celoti.