05.02.2021

Prešernov dan: kultura tudi na daljavo

Na posnetku je uporabljena inštrumentalna izvedba slovenske himne ter naslednje popevke in skladbe kot glasbena podlaga: Kam (Aleksander Mežek); Pod oknom (Simona Černetič, Tomaž Okroglič Rous); O, Vrba (Melita Osojnik); Povodni mož (Miha Renčelj); Na lepi modri Donavi (Johann Strauss mlajši); Another bites the dust (Queen). 

Ob letošnjem kulturnem prazniku smo se poklonili dvema velikanoma slovenske žlahtne literarne dediščine, ki sta utrjevala zavest o narodovi identiteti tako pri nas kot tudi v tujini. To sta slovenski pesnik za vse čase France Prešeren in lani preminuli slovensko-avstralski pesnik Bert Pribac, ki v svojih pesmih opeva »dve domovini«: Slovensko Istro in Avstralijo.

V uvodnem nagovoru nas je ravnateljica, cenjena gospa Željka Adamčič, ljubeznivo spomnila, da je ohranjati pristni in neposredni stik s kulturo v vseh njenih pojavnih oblikah možno vedno in povsod. Pri tem ni nezanemarljivo naše lastno ustvarjanje in poustvarjanje, ki smo se ga učenke in učenci tokrat lotili skozi likovni izraz ter govorjeno in péto besedo.

Skozi Prešernovo življenje sta nas hudomušno in prikupno popeljala Enej Jerman (4. b) in Valnea Pucer (3. a). Od Aline Ojo (3. a) in Tilna Ceka (3. a) smo izvedeli, kako bi lahko potekal pogovor med mladim Prešernom in njegovo materjo o izbiri njegovega poklica. V sopostavljanju preteklosti in sedanjosti so se preizkusili Lia Soban (3. a), Lan Furlan (5. a), Matija Hrabar (5. a), Nik Prodan (5. a) in Tai Štromajer (5. a). Na živahen in svojstven način so nam predstavili tako Prešernovo Urško in povodnega moža kot tudi tista iz današnjega časa. Slednja sta nastala izpod peresa vsestranskega besednega umetnika Andreja Rozmana - Roze, letošnjega nagrajenca Prešernovega sklada.

Nikita Averyanov (7. b), Tina Kuzmanović (7. b),  Maja Marković (7. b) in Živa Pahor (7. b) so nam skozi deklamacije izbranih Pribčevih pesmi približali dva vidika njegove poezije: domačijskega in svetovljanskega.

V naši tokratni oddaji je nastopil tudi mladinski pevski zbor, ki je s Prešernovo sanjavo Kam tudi nas prestavil v neke druge dimenzije. Za estetsko kuliso so poskrbeli učenci razredne stopnje s svojimi risbicami, akvareli in trgankami. Program pa smo zaokrožili še z virtualno razstavo Prešernovih del iz šolske knjižnice, ki jo je pripravila knjižničarka, spoštovana gospa mag. Neda Kranjec.