21.01.2021

Ponovno odprtje vrtca in šole

Spoštovani starši,

 

odločitev Vlade, da se v torek, 26.1.2021, vrnemo v vrtec in šolo je gotovo vse razveselila.

Končno se bodo lahko otroci igrali in se učili s svojimi vrstniki.

A kljub veselju in splošnem navdušenju ob vrnitvi, bomo morali poskrbeti za to, da upoštevamo poostrena priporočila za izvajanje dejavnosti in pouka v vrtcu in šoli za preprečevanje širjenja SARS-CoV-2 (dostopna so na naši spletni strani).

Želimo si, da bi postopoma odpirali šolo tudi za druge učence, zato verjamem, da bomo odgovorno pristopili k spoštovanju omenjenih ukrepov.

Obdobje po vrnitvi v šolo bo ponovno nekoliko bolj stresno. Zato bi vse, ki smo soudeleženi v procesu vzgoje in izobraževanja pozvala, da smo strpni, razumevajoči in pozitivno naravnani.

Skrbi, ki jih bodo otroci slišali od odraslih, bodo občutili tudi sami. Zato je za otroke v sedanji situaciji varovalno, da smo odrasli ob izvajanju ukrepov za zaščito pred okužbo vestni in dosledni, da pa nismo preveč preplavljeni s skrbjo pred boleznijo. Tako bodo otroci lažje razvijali občutek varnosti. 

Želimo, da bi se v torek vrnili v vrtec in šolo vsi zdravi, in sicer iz dveh razlogov. Prvi je, da ne bi imeli nevšečnosti z obolenjem in drugi je, da ne bi širili obolenja. K temu lahko prispevamo tudi tako, da opravimo hitri test, ki bo že ta petek omogočen tudi v Ankaranu od 9.00 do 17.00 na Regentovi 2. Žal je virus zelo invaziven in nas lahko prizadene tudi v omejenih okoliščinah, kjer smo vsi zelo pozorni na higieno. Dobro je vedeti, če ga imamo in če je tako, da se izoliramo od okolice.

Poleg skrbi za zdravje pa bomo vsi imeli veliko dela povezanega z vzpostavitvijo »normalnega« življenja in dela v vrtcu in šoli.

Z otroki bo potrebno postaviti nove rutine. Zlasti za mlajše otroke je pomembno, da vedo, kako bo organiziran njihov dan. Priporočljivo pa je ohraniti tudi katere od domačih rutin, ki so jih družine vzpostavile med epidemijo, še posebej tiste, ki so otrokom všeč.

Najbolj pomembna je redna in iskrena komunikacija med vsemi, starši, otroci in strokovnimi sodelavci OŠV Ankaran, je priporočljiva tako za otroke, ki se bodo še naprej šolali na daljavo, kot za tiste, ki se bodo vrnili v šole in tudi v vrtec. 

Veselimo se vrnitve.                                          

Lep pozdrav! 


Željka Adamčič, ravnateljica OŠV Ankaran