04.05.2018

Osnove osebne urejenosti in bontona z Leo Pisani

Danes smo v OŠ Ankaran gostili go. Leo Pisani, ki zagovarja, da je obleka kultura, stvar časa, stvar naroda ter izbira socializiranega človeka.

Ga. Lea Pisani je po izobrazbi univ. dipl. ing. oblikovanja tekstilij in oblačil. Specializirala je v Londonu in pridobila naziv CMB Image Consultant. To pomeni, da je svetovalka, ki nam pomaga, da oblikujemo celovito podobo, ki ustreza našim osebnostnim lastnostim in je skladna z našim načinom življenja in dela. V Bruslju se je izpopolnila v protokolu in bontonu.  Je svetovalka za kulturo oblačenja že dvajset let.

In zakaj smo se odločili, da jo povabimo? Zato ker vemo, da se ljudje raje družijo z urejenimi osebami, da se vsi najprej pogledamo in nato spregovorimo, da se vsako jutro oblečemo in zato je dobro, da o obleki nekaj vemo. 

Zelo pomembno je tudi, da vemo, da če smo urejeni, samozavestneje komuniciramo, saj s primerno, ugledno podobo in primernim vedenjem dvigujemo svoj ugled, ugled družini in šoli.

Zaradi vedno hitrejšega življenjskega ritma smo se izjemno izurili v hitrem zaznavanju in vrednotenju podob. S svojo podobo vplivamo najprej nase, nato tudi na druge ljudi, ki nas zaradi naše podobe dojemajo na določen način in si ustvarjajo vtis o nas.

Spoznali smo, kako lahko naša podoba govori o uspehu (govorica barv, oblačil in dodatkov), kako oblikovati sproščeno podobo za način življenja in dela v šoli, kako svojo podobo prilagajati različnim priložnostim, katera so primerna in neprimerna oblačila za šolsko okolje. Ponovili smo osnove osebne urejenosti ter osnove bontona in mimike telesa.

Na predavanju smo si tudi ogledali odlomek iz filma o masovnem onesnaženju, ki ga povzroča tekstilna industrija in o problematiki zavrženih oblačil, ki se jih naveličamo in jih prehitro zavržemo. 

Posvarila nas je tudi, da naj kupujemo premišljeno, zgolj oblačila, ki jih bomo z veseljem velikokrat nosili.

Menim, da je bilo današnje izobraževanje zelo poučno ter zelo dobra popotnica za življenje našim učencem.


                                                                       Željka Ličan Adamčič,

                                                                       ravnateljica OŠV Ankaran

Fotogalerija