22.06.2018

Obeležitev 100. obletnice konca 1. svetovne vojne, dneva državnosti in dan odprtih vrat

V letošnjem šolskem letu so se naši hodniki in učilnice spremenili v prizorišče spominov na 2. svetovno vojno, vojno za osamosvojitev Slovenije in v zadnjih dneh še na1. svetovno vojno. 

Stoletna odmaknjenostvelikih dogodkov v prvi svetovni vojni pomeni priložnost, da se spomnimo časov, ko ljudje niso živeli svobodno in se spomnimo tudi žrtev ter se jim poklonimo. 

To je bil čas, ko so Slovenci vstopili v svetovno zgodovino in jo soustvarjali. Predvsem je pomembno, da se zavemo posledic prve svetovne vojne in prizadevanj Slovencev, da bi zadržali meje slovenskega ozemlja. Pomembno je, da ne pozabimo, da so nam naši predniki priborili svobodo, ki jo sedaj živimo. Cenimo svobodo kot eno najvišjih vrednot, ki so nam jo zapustili.

Tudi na ozemlju, kjer mi zdaj živimo, tu v Ankaranu, in okolici, se je dogajalo in na te in druge pomembne dogodke smo se spomnili z delavnicami in z razstavo, ki so jo pripravili učenci in učitelji naše šole ter predstavniki dveh gostujočih društev, in sicer Društva Soška fronta in Društva generala Borojeviča.

Bilo nam je lepo in poučno.

                                                                                            Željka Ličan Adamčič

Fotogalerija