07.02.2024

Ob kulturnem prazniku

Dragi otroci, spoštovani starši in sodelavci,

 

8. februar je praznik kulture. Je dan, ko se spominjamo našega velikega pesnika Franceta Prešerna, ki nas je s svojimi deli spodbujal k zavedanju naših korenin in pomena znanja.

Da, znanja, saj prihodnost pripada tistim, ki se zavedajo bogastva in pomena kulture, jezika in zgodovine domovine v kateri živimo. 

V času globalizacije, ko so se meje zabrisale, ko se v komunikaciji veliko uporablja angleški in tudi drugi jeziki, se moramo še bolj zavedati pomena slovenske kulture in slovenskega jezika, saj nas označujeta, nam dajeta vsebino in pomen. Biti ponosen na slovenski jezik, na slovensko kulturo, biti ponosen na svojo družino in državo, to nas bo ohranilo in nam dalo svobodo.

Zelo pomembno pa je, da se zavedamo, da biti ponosen, ljubiti svoje, ne pomeni sovražiti tuje. 

Iz sveta vrednot po vseh šolah izpostavljamo znanje, ki je temelj za vsestranski razvoj in napredek tako posameznika kot naroda. Zato vas neprestano spodbujamo k učenju pa ne zaradi ocen, temveč zaradi vrednosti, ki ga znanje in razgledanost imata. Z njima lahko bolje, bolj kvalitetno živimo. 

Še nekaj bi izpostavila.

Ne pozabite, da smo v Sloveniji edini na svetu, ki smo kulturi in umetnosti dali praznik, dela prost dan. Ker kulturo in umetnost globoko cenimo in se zavedamo njunega pomena.

Želim vam, dragi otroci, spoštovani starši in sodelavci, da bi Vas misli in sporočila ob kulturnem dnevu spodbudili k ustvarjanju, umetnosti in kulturi in k sooblikovanju boljše prihodnosti.

Čestitke ob prazniku kulture.

        

 Željka Adamčič, ravnateljica OŠV Ankaran

Fotogalerija