01.10.2022

Naravoslovni dan – Evropska noč raziskovalcev

Univerze in raziskovalne institucije v okviru projekta Evropska noč raziskovalcev vsako leto konec septembra odprejo svoja vrata javnosti z željo, da bi raziskovalno dejavnost predstavili mladim in jim približali poklic raziskovalk in raziskovalcev.

Učenci in učenke 8.a in 8.b so se v petek, 30.09.22 udeležili delavnic v organizaciji Univerze na Primorskem.

V Arheološkem parku San Simon so spoznali rimske strešnike – tegule in izvedeli nekaj zanimivosti o morskih sesalcih in vplivu hrupa na njihovo obnašanje.

V Univerzitetnem kampusu Livade so se učenci udeležili delavnic Detektiv divjih živali: razkrinkanje nevidnih divjih živali v našem okolju, v kateri so s pomočjo sprejemnika poiskali figuro bambija, ki je bila opremljena z oddajnikom in Spoznavanje aromatičnih rastlin na raziskovalen način. Delavnica o aromatičnih rastlinah jih je močno pritegnila, saj so si rastline samostojno ogledali z lupo in ugotovili, kje je »skrito« eterično olje, spoznali pa so tudi način pridobivanja eteričnih olj.

 V tretjem delu so se učenci preselili v največjo leseno stavbo v našem okolju – stavbo raziskovalnega centra Innorenew, kjer so si ogledali vrsto laboratorijev za preskušanje lastnosti lesa in drugih materialov, ter na koncu prisluhnili še predavanju o ogljiku vezanem v lesu in lesenih izdelkih. V stavbi Innorenew sta njihovo pozornost še posebej pritegnili »akustična« soba, ki so jo preskusili z žvižgi  in »gluha« soba v kateri so imeli priložnost spoznati tišino. Tišino, v kateri se človek po določenem času počuti kar nelagodno.



Fotogalerija