08.10.2018

Izkustvene delavnice » Bodi previden«

V ponedeljek, 8. 10. 2018 so v Adrii v Ankaranu potekale izkustvene delavnice. Na Policijski upravi Koper namreč že od leta 2001, pod naslovom Bodi previden, izvajajo izkustvene delavnice za otroke četrtih in petih razredov osnovne šole. Delavnice potekajo na dve leti, tako da gredo čez določen program preventivnih aktivnosti vsi osnovnošolski otroci. 

Koordinator izkustvenih delavnic je Cveto Kokalj iz Sektorja kriminalistične policije PU Koper, ki pravi: . 

»Otroci so lahko ogroženi in izpostavljeni raznim nevarnostim doma, v šoli, na ulici ipd. Zato je smiselno preventivne dejavnosti načrtovati in izvajati multidisciplinarno. To pomeni, da smo v organiziranje preventivnih dogodkov poleg policije vključili različne institucije oz. strokovnjake, ki lahko otrokom posredujejo ustrezne informacije. Tovrstne preventivne aktivnosti so usmerjene na vsa področja, kjer bi bili lahko otroci ogroženi, in so namenjene izkustvenemu učenju otrok o samozaščitnih ravnanjih in postopkih za soočanje z nevarnostmi.«


Otroci so na delavnicah spoznavali naslednje teme:


Ravnanje ob požaru


Gasilci seznanijo učence z nevarnostmi požarov, vnetljivimi snovmi, načini gašenja požarov, uporabo raznih gasilih aparatov, tehnično opremo gasilcev ipd. Otroci se tudi sami preizkusijo v gašenju.


Kliči 113


Predstavnik OKC PU Koper seznani učence, v katerih primerih lahko pokličejo na interventno številko in kako jim lahko policisti pomagajo.


Kliči 112


Otroci se v seznanijo z vlogo in namenom Centra za obveščanje ter praktično uporabo sredstev za zveze.


Varna pot v šolo


Policist - vodja policijskega okoliša seznani in opozori učence na nevarnosti v cestnem prometu (prečkanje cestišča, hoja po cesti, vožnja s kolesom, uporaba kresničke ipd. )

Vrstniško nasilje


Kriminalist seznani otroke z različnimi pojavnimi oblikami nasilja med mladimi. Pojasni jim, kako naj ukrepajo, pri čemer poudari, da se mora otrok o tovrstnem nasilju zaupati staršem in drugim odraslim osebam, ki lahko poskrbijo za njegovo varnost in s tem za prenehanje nasilja. 


Srečanje z neznancem


Otroci se seznanijo s potencialnimi nevarnostmi ob srečanju z neznanimi osebami (z raznimi oblikami podkupovanja, obljubami, vabljenjem v vozilo ipd.). V praktični vaji poskuša moški otroke zvabiti v avtomobil z raznimi izgovori. Zatem posreduje policist, ki otroke opozori na morebitno nevarnost in jim svetuje, kako naj ravnajo, če bi bili ogroženi. Otroci se naučijo, na kaj morajo biti pozorni, kaj si morajo zapomniti in kakšni podatki lahko naknadno zanimajo policiste, ki preiskujejo že storjeno kaznivo dejanje.


Ravnanje ob najdbi odvrženih injekcijskih igel


V pogovoru z zdravstvenim delavcem se otroci poučijo o nevarnostih uživanja drog (npr. raznobarvnih tablet, ki pritegnejo otroke, ker so videti kot bonboni). Učijo se, naj se ne dotikajo najdenih, sumljivih predmetov (npr. injekcijskih igel).

Izvajalci delavnic so uigrani, z veliko prakse tako na terenu kot tudi pri delu z otroki. Otroci so ves čas pozorni in vedoželjni, delavnice pa toplo pozdravljajo tudi učitelji. In ob koncu so navdušeni, polni novega znanja, ob učenju pa se tudi neznansko zabavajo. Vsakokraten dogodek pokaže, kako nujno je takšno delo z mladimi. Prav zato je vsako leto znova sprejeta odločitev, da je s tovrstno prakso treba nadaljevati tudi v prihodnje.



Gradivo: https://www.policija.si/index.php/sl/component/content/article/58-sporoila-za-javnost/79987-izkustvene-delavnice-pu-koper-za-osnovnoolce


Mateja Rejc, 

OŠV Ankaran