26.11.2020

Film Sreča na vrvici

Kino Istra na spletu: družinski petek s filmom Sreča na vrvici

Kino Istra v petek, 27. novembra, z domačih kavčev popelje na sončne ulice naše in vaše mladosti. Že od popoldneva naprej prek spleta prinaša družinski film Sreča na vrvici režiserja Janeta Kavčiča, enega ključnih slovenskih režiserjev mladinske kinematografije. Film iz leta 1977 štejemo za prvi domači otroško-mladinski film, ki se ne dogaja v vojnem času ali na podeželju, temveč v sodobnem mestnem okolju. 

Pustolovščina z legendarnim črnim novofundlandcem Jakobom je posneta po knjigi Teci, teci kuža moj Vitana Mala. Deček Matic z mamo stanuje v velikem blokovskem naselju, medtem ko je oče službeno v Libiji. Maticu se enolično blokovsko življenje obrne na glavo, ko ga izberejo za glavnega junaka filma. Med snemanjem se močno naveže na velikega psa Jakoba in filmarji mu ga ob koncu podarijo. Kam s psom v betonskem naselju?

Film si boste lahko prek spleta brezplačno ogledali v petek, 27. novembra, med 17. in 24. uro. Povezavo do filma bomo objavili na Facebook strani Kino Istra.

Film je postal brezčasna uspešnica za domala vse generacije, saj je prerastel v zgodbo o konfliktu in nerazumevanju različnih generacij, pa tudi o trku dveh nasprotujočih si svetov – sveta mladih, ki so rojeni v mestu in prilagojeni urbanemu okolju, in sveta odraslih, ki izvirajo od drugod in mestnega življenja še vedno ne morejo povsem razumeti, zato so negativno nastrojeni do vsega, kar simbolizira uporništvo otrok in njihovo samosvojost. Slovenski filmski center je film zato pretekli teden uvrstil tudi v filmsko-vzgojni projekt Slovenski teden filma, letos posvečen slovenskim mladinskim filmom.

Kino Istra je potujoči kino zavoda Otok, ki bogati filmski in kulturni program istrskega podeželja ter bo v naslednjem letu preko filma in drugih umetnosti na svojstven način povezal Istro na hrvaški in slovenski strani. Aktivnosti bomo namreč pripravljali skupaj z Mednarodnim filmskim festivalom Motovun, program je namenjen splošni javnosti, otrokom in mladini.  Čeprav močno verjamemo, da je srečanje v živo bolj pravo in pristno, smo prav tako navdušeni, da imamo možnost z vso Slovenijo deliti filmska izkustva.

Se vidimo na filmskem večeru Kina Istra!