25.10.2024

Delavnice B-RIN na temo algoritmov

Med 14. in 25. oktobrom so na naši šoli potekale delavnice B-RIN, namenjene spoznavanju algoritmov. Delavnice so bile prilagojene različnim starostnim skupinam, saj so učence skozi praktične aktivnosti uvajale v svet algoritmičnega razmišljanja.

V prvem razredu so se učenci učili o pravilnem zaporedju korakov za varno prečkanje ceste. Algoritem, ki so ga spoznali, je bil sestavljen iz preprostih, a ključnih korakov, kot so: nadeni si rutko, odidi ven, ustavi se, poglej levo, poglej desno, poglej še enkrat levo, in nato varno prečkaj cesto. Pri tem so jim pomagale policistke, ki so na zabaven in poučen način razložile pomen vsakega koraka ter varnosti na cesti. Učenci so z veseljem sodelovali, ne da bi jih oviralo niti slabo vreme, in hitro osvojili osnovna pravila.

Drugošolci so se podali v svet znanosti, kjer so se preizkusili v izvajanju preprostih poskusov. Pri tem je bil poudarek na pravilnem zaporedju korakov, saj je le natančno upoštevanje algoritma privedlo do uspešno izvedenega poskusa. S pomočjo učiteljev in natančnih navodil so učenci spoznali pomen korakov in sledili algoritmu do želenega rezultata. Poleg tega so se preizkusili v orientaciji po šoli, kjer so morali slediti slikovnim navodilom, da so uspešno našli pot do knjižnice. Tako so razvijali občutek za sledenje zaporedjem in natančnost.

Delavnice so učencem skozi igro in praktične primere ponudile odlično priložnost, da se seznanijo z osnovami algoritmov. Ta znanja jim bodo v prihodnje koristila pri učenju in razvoju logičnega mišljenja. Učenci so delavnice sprejeli z velikim navdušenjem ter pokazali željo po nadaljnjem raziskovanju sveta algoritmov.

Fotogalerija