12.10.2018

Bela krizantema - prireditev ob 100. obletnici smrti Ivana Cankarja


                                                                                                Cankar v šoli

Zamisel g. Edelmana Jurinčiča, da v Ankaranu obeležimo 100. obletnico smrti Ivana Cankarja, se je porodila že pred meseci. Zorela je v krogu zanesenjakov, ki so svoje navdušenje delili tudi z nami in nas povabili k sodelovanju. 

Tako smo z mislijo na našega velikega pisatelja in dramatika združili moči s Knjižnico v Ankaranu, MePZ Ulka, Združenjem protifašistov, borcev za vrednote NOB in veteranov Ankaran, Klubom brigadirjev slovenskega primorja in Istre, ŠD Ankaran, KD 5. kader, glasbeno skupino Svinjske tačke in KUD Pod borom ter 11. 10. 2018 na naši šoli sodelovali na prireditvi, poimenovani po delu Ivana Cankarja, Bela krizantema.

Obiskovalcem prireditve so bile točke, v katerih so nastopili učenci naše šole, vidno všeč. Učenci šolskega zbora so navdušili z večno aktualno pesmijo »Lepo je v naši domovini biti mlad« ter z ankaransko himno »Naj živi nam Ankaran«, ki so jo zapeli skupaj z MePZ Ulka. Učenci dramskih skupin so nastopili s priredbo zgodbe Pehar suhih hrušk, ki je bila nadvse primerna za to prireditev ter s kratko predstavo Srečna družina, ki je s svojo vsebino ponovno navdušila.

Na prireditvi smo poslušali Cankarjevo besedo. Tista, ki bi jo radi izpostavili je:

»Veseli ljudje bodo živeli tod; pesem bo njih jezik in njih pesem bo vriskanje.« 

Naj bo tako!