28.08.2021

Informacije ob začetku šolskega leta

Dragi učenci, spoštovani starši,

šolske počitnice se počasi zaključujejo. Upamo, da ste jih preživeli lepo in da se veselite začetka novega šolskega leta.

Pripravili smo se, da bomo našim učencem zagotovili varno in spodbudno učno okolje. Najbolj od vsega si želimo, da bi pouk potekal v šolskih prostorih in da bi vsi ostali zdravi.
 Večino ukrepov in prilagoditev, ki jih bomo izvajali za varovanje zdravja otrok in omejevanje širjenja virusa, že poznate, saj smo jih izvajali že lani.

V nadaljevanju vam podajamo osnovne informacije o organizaciji in izvajanju vzgojno-izobraževalnega dela v naši šoli v trenutnih epidemioloških razmerah. 

Delo bo potekalo tako, kot je potekalo ob zaključevanju lanskega šolskega leta. V primeru poslabšanja razmer, Vas bomo o morebitnih spremembah pravočasno obvestili. Prosimo Vas, da se o spodnjih informacijah pogovorite s svojim otrokom že pred prvim šolskim dnem.

PRIHAJANJE V ŠOLO IN JUTRANJE VARSTVO

Skupaj si prizadevajmo, da bodo otroci čim bolj samostojni, hkrati pa poskrbimo, da se zmanjša število stikov različnih oseb znotraj šolskega prostora. Učenci v šolske prostore vstopajo in izstopajo sami (razen učencev 1. razreda)

Starši oz. spremljevalci otrok boste otroka pospremili do vhoda v šolo (enako kot lani). V šoli bodo dežurni učitelji pospremili Vašega otroka in po potrebi pomagali.
 Jutranje varstvo (1. do 3. razred) bo potekalo v matičnih učilnicah za vsak razred posebej.

PREHRANA

Starši ste otroka na šolsko prehrano prijavili ob zaključku lanskega šolskega leta. Tako kot do sedaj bomo zagotavljali zajtrk, malico, popoldansko malico in kosilo. Zajtrk bo na voljo za prijavljene učence v jutranje varstvo. Zaradi zagotavljanja ukrepov za preprečitev širjenja virusa Covid-19 smo organizirali zajtrk in malici v matičnih učilnicah, kosilo pa po vnaprej določenem razporedu v jedilnici, razen za učence 1.r, ki bodo kosili v matični učilnici. 

IZVAJANJE PROGRAMA

Šola bo v celoti izvajala tako obvezni kot razširjeni program. To pomeni, da bomo v šoli poleg pouka rednih predmetov izvajali tudi celoten pouk obveznih in neobveznih izbirnih predmetov, dodatni in dopolnilni pouk, dodatno strokovno pomoč ter dneve dejavnosti. Izvajali bomo jutranje varstvo, varstvo vozačev in podaljšano bivanje. Izvajali bomo tudi interesne dejavnosti, tečaj jadranja in veslanja ter šole v naravi.

Celotni program bomo v največji možni meri izvajali v t. i. oddelčnih mehurčkih, ob upoštevanju priporočil za omejevanje širjenja virusa.

KONEC POUKA, PODALJŠANO BIVANJE

Iz šolskih prostorov pridejo učenci sami. Starši jih počakate pred šolo. Za učence, ki so vključeni v podaljšano bivanje, pomeni, da jih do izhoda pospremimo po razporedu, ki je razobešen ob vhodu v šolo. 

PREVOZ UČENCEV VOZAČEV

Za učence vozače bo organiziran prevoz s šolskim avtobusom po ustaljenem urniku. Prevoznik bo poskrbel za ukrepe za zajezitev okužbe. 

UKREPI ZA OMEJEVANJE ŠIRJENJA VIRUSA

Zelo pomembno je, da v šolo prihajajo samo zdravi učenci in če ima otrok enega ali več naštetih simptomov oz. znakov, ostane doma. Ti znaki so: povišana telesna temperatura, zamašen nos/nahod, kihanje, kašljanje, bolečine v žrelu, težko dihanje, glavobol, bolečine v mišicah, driska, slabost/bruhanje, sprememba zaznavanja vonja in/ali okusa, neobičajna utrujenost, vnetje očesnih veznic tako v blagi kot v težji obliki.

Učenci si bodo večkrat dnevno umivali roke z milom in jih po želji razkužili. Opozarjali in pazili bomo na higieno kašlja. Učilnice imajo prezračevalni sistem. Dodatno bomo prezračevali tudi z odpiranjem oken.

POGOJI PCT IN UPORABA ZAŠČITNIH MASK

Odraslim je vstop v šolo možen le s pogoji PCT. Vsi učenci uporabljajo zaščitne maske v skupnih prostorih šole (npr. hodniki, WC-ji, garderobe, ob vstopu v jedilnico …). Učenci od 6. do 9. razreda uporabljajo zaščitne maske ves čas pouka, razen pri pouku športa. Zaposleni in zunanji obiskovalci uporabljajo zaščitno masko v vseh prostorih šole.

PROSTOVOLJNO SAMOTESTIRANJE UČENCEV 

Z Ministrstva za zdravje so sporočili, da bodo testi za samotestiranje učencev na voljo v lekarnah od ponedeljka, 30. 8. 2021. V skladu z navodilom Ministrstva za zdravje, bodo lekarne teste brez posebnih potrdil izdajale staršem ali zakonitim zastopnikom oziroma dijakom s Kartico obveznega zdravstvenega zavarovanja. 

NIJZ priporoča, da učenci samotestiranje izvedejo v nedeljo zvečer ali v ponedeljek zjutraj, saj v primeru pozitivnega testa (in kasnejši potrditvi okužbe s testom PCR) v karanteno ne bo potrebno celotnemu oddelku.

Dragi učenci in starši, želimo Vam mirno, zdravo in uspešno novo šolsko leto ter da bi naša komunikacija še naprej potekala spoštljivo in v luči reševanja skupnih izzivov za dobro vseh učencev, staršev in zaposlenih našega zavoda.

                                                          Željka Adamčič, ravnateljica OŠV Ankaran