ponedeljek, 08. maj 2023

Jejmo zdravo

V mesecu aprilu smo se v oddelku Morska želva pogovarjali o pomladi in kaj se v tem letnem času dogaja v naravi. Preko video vsebine in fotografij smo spoznali različna sadna drevesa: jablano, hruško, češnjo, slivo in breskev. Izmišljevali smo si uganke in rime o sadju in zelenjavi. Ogledovali smo si fotografije in poimenovali vrste sadja in zelenjave. Naredili smo sadno kupo. Ogledali, tipali in okušali smo sadje, ki so ga otroci prinesli od doma po dogovoru s starši. Pripravili smo mize, deske za rezanje, nože in skodelice. Sadje, ki so si ga izbrali za sadno kupo so samostojno rezali na majhne koščke in jih dali v skodelico ter pojedli.

V vrtčevski knjižnici smo poslušali pravljico "Paradižnika ne bom nikoli niti poskusila".

Odpravili smo se na ogled ankaranske tržnice. Na stojnici nam je branjevka pokazala katero zelenjavo prodaja.

Skupaj smo kuhali enolončnico. Najprej smo si ogledali, tipali in okušali zelenjavo (čebula, krompir, korenček, bučke, česen), nato smo jo narezali na majhne koščke. Na terasi smo pripravili mizo s kuhalno ploščo. Nanjo smo postavili lonec, v katerega smo nalili malo olja in popražili čebulo in česen. Nato smo dodali še ostalo narezano zelenjavo in dolili vodo ter solili. Otroci so sodelovali ves čas dejavnosti. Enolončnica se je kuhala na terasi medtem, ko smo v igralnici okušali še ostalo surovo zelenjavo, ki smo jo imeli na razpolago (paprika, solata, paradižnik). Otroci so jo rezali samostojno in pripravili solatni krožnik. Naša enolončnica se je kuhala približno eno uro in pol in bila zelo okusna. Otroci so bili navdušeni in si jo sami postregli. Jedli so jo prav vsi otroci, tudi tisti, ki običajno ne pojedo zelenjave. 

Fotogalerija