10.02.2019

Ogled ankaranske lekarne

Pri izbirnem predmetu KEŽ (Kemija v življenju) smo se 31. januarja odpravili v našo lokalno lekarno. Ogled je vodil vodja lekarne, g. Marco Sau. Vstopili smo skozi vhod za zaposlene, kjer smo morali poskrbeti za čim večjo čistočo, zato smo prečkali lepljivo podlago ter si na čevlje nadeli zaščitne prevleke. Najprej smo si torej ogledali tisti del lekarne, do katerega navadno nimamo dostopa.

Videli smo posebno robotizirano skladišče s tekočim trakom za razvrščanje zdravil in dostavo do izdajnega pulta, sef za zdravila iz psihotropnih učinkovin, sobo s sterilnimi pogoji za pripravo zdravil in pisarno vodje. Spoznali smo, da se morajo v tem delu lekarne zagotavljati ustrezni pogoji za hrambo zdravil, zato se s posebnimi senzorji kontrolirata temperatura in vlažnost prostorov. Nato smo šli za prodajni pult, kjer so nam vsi trije uslužbenci razložili potek njihovega dela. Pogovorili smo se tudi o potrebni izobrazbi za delo v lekarni. 

Za tem smo se odpravili v poseben prostor, ki je namenjen pripravi magistralnih zdravil. Pripravili smo vlažilno kremo za roke iz vode, glicerola, mandljevega olja, emulgatorja in eteričnega olja breskve. V kremo nismo dodali nobenih konzervansov, zato jo bomo morali hitreje porabiti. Ravno zato je krema na voljo vsem učencem in učiteljem, ki imamo pouk v učilnici naravoslovja. Ogled je bil zanimiv in poučen, zato se uslužbencem lekarne zahvaljujemo za možnost ogleda, strokovno vodenje in prijaznost. 

Učenci 9.a razreda z učiteljico Teo Lipičar



Vir fotografije: http://www.obalne-lekarne.si/lekarne/lekarna-ankaran/#